Recipe: Perfect Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)
Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang).
You can cook Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang) using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)
- You need 1 of ekor ayam (dipotong 4 @ whole chicken).
- Prepare 1 of biji perahan limau nipis.
- It's Sedikit of garam.
- You need 5 helai of daun limau purut (dihiris).
- You need 400 ml of santan pekat (Kara).
- It's 2 of sudu besar gula merah.
- You need of Garam, gula secukup rasa.
- Prepare of Bahan kisar.
- Prepare 1 helai of daun cekur saiz besar.
- It's 2 of biji bawang merah besar.
- Prepare 8 of biji cili padi.
- Prepare 5 of biji cili besar merah.
- You need 5 ulas of bawang putih.
Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang) instructions
- Gaul ayam dengan perahan limau nipis dan sedikit garam. Perap seketika..
- Sangai bahan kisar sehingga agak pekat kemudian masukkan gula merah, gula dan garam. Masak sehingga pes berkilat. (Boleh juga ditumis dengan minyak).
- Masukkan santan, ayam dan daun limau purut. Reneh sehingga ayam separuh masak dan keluarkan airnya.(Uchu tak tambah air sebab air dari bahan kisar dah cukup).
- Keluarkan ayam dan susun dalam dulang pembakar untuk dibakar dalam oven @ dipanggang atas arang. Bakar pada suhu 190-200c selama 20 minit..
- Teruskan memanaskan kuah sehingga pekat. Sentiasa kacau kuah supaya tidak berkepala santan/berketul atau jangan sampai pecah minyak..
- Keluarkan ayam dari semasa ke semasa untuk disapu dengan kuah yang telah pekat beberapa kali dalam tempoh ayam masak (20 minit)..
- Hidangkan ayan taliwang bersama dengan kuah yang dipekatkan tadi..
0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Lombok (Ayam Taliwang)"
Post a Comment